Sommige van onze klanten krijgen nooit spam, anderen worden er dagelijks door overladen.
De reden hiervan is meestal te wijten aan het feit dat de gebruiker(s) van het e-mail adres vaak hun e-mail adres achterlaten op websites met prijsvragen, sociale media en zich aanmelden voor nieuwsbrieven. Maar al te vaak gebeurt het dat wanneer je je aanmeld voor 1 nieuwsbrief, je blijkt te zijn aangemeld bij een organisatie die talloze nieuwsbrieven verstuurd. Als je deze opent kan het zijn dat de ontvanger ‘ziet’ dat je het bericht hebt gelezen en zo je interesse gebied vastlegt. Op basis hiervan krijg je dan steeds meer spam over vergelijkbare onderwerpen.
Een andere oorzaak van spam kan zijn dat iemand ergens een grote verzameling mail adressen heeft gekocht of gestolen en deze gebruikt om spam naar te versturen.
Wij doen er veel aan om serieuze spam tegen te houden, dagelijks houden onze servers meer dan 50.000 berichten tegen waarvan we zeker zijn dat het spam of Phishing is of dat er een virus in zit verstopt. Helaas kennen de spammers onze algoritmen en worden de berichten steeds slimmer in elkaar gezet zodat ze ons spamfilter kunnen omzeilen.
Omdat het voor ons lastig is om te bepalen wat wel, of niet een spam bericht is, kunnen we niet zomaar alle berichten tegenhouden. In de meeste gevallen worden berichten daarom niet geblokkeerd maar als ***SPAM*** geblokkeerd, en afhankelijk van uw instellingen verplaatst naar een aparte map, waar u natuurlijk gewoon in kunt kijken. Deze specifieke map heeft meestal de naam SPAM of Ongewenste Berichten.
Het filteren van SPAM gebeurt door een aantal processen, zo zijn er berichten waarvan wij 100% zeker kunnen zijn dat het spam berichten zijn, ook zijn er berichten waarvan wij weten dat andere gebruikers deze handmatig als SPAM gemarkeerd hebben, of dat bepaalde berichten bij wel erg veel gebruikers tegelijkertijd binnenkomen. Natuurlijk kan het ook zijn dat een energiebedrijf, verhuurder of bijvoorbeeld een nieuwsbrief van uw vereniging wordt verstuurd, soms gaat het dan om duizenden berichten tegelijkertijd, vanuit één enkele afzender. Het is voor het filter dan lastig om te bepalen of we het hier hebben over SPAM of juist een belangrijke mail.
Een ander filter zoekt op bepaalde woorden en grammatica, dit systeem wordt slechts beperkt toegepast omdat dit in het verleden tot veel ‘fout-positieve’ gevallen heeft geleid. Denk er maar eens aan wat er zou gebeuren wanneer we het woord VIAGRA zouden blokkeren, het kan maar zo zijn dat iemand zit te wachten op een berichtje van de apotheek, of iemand die van zijn voornaam DICK heet, ik denk dat ik dit verder niet hoef uit te leggen.
Dingen die je zelf kunt doen om het aantal spam berichten te verminderen.
Controleer de anti-spam instellingen voor uw domein, reset de waarden of zet de score hoger.
U kunt ook contact met ons opnemen en vragen dit voor u te doen. Mocht het zo zijn dat er berichten die geen spam zijn toch in de SPAM map terecht komen, staat de score te hoog.
Ga voorzichtig om met je e-mailadres. Plaats het vooral niet zomaar online, bijvoorbeeld in een bericht op sociale media. Verzenders van spam zoeken geautomatiseerd het web af naar e-mailadressen.
Je kunt de afmeld link gebruiken bij nieuwsbrieven of mailings waar je je voor aangemeld hebt. Of bij een bedrijf waar je wat gekocht hebt. Als je dat bij een aantal mails doet wordt de hoeveelheid spam al snel minder. Soms kun je je voor meerdere onderwerpen afmelden, dat scheelt echt !
Vul tijdelijke of andere e-mailadressen in voor eenmalig gebruik. Bijvoorbeeld bij websites die je niet helemaal vertrouwt. Of gebruik een extra/ander e-mailadres voor onbelangrijke accounts.
Wij kunnen voor uw organisatie bijvoorbeeld een spam@ en een noreply@ email account aanmaken, welke u kunt gebruiken voor dergelijke doeleinden.
Dringend advies:
Let vooral goed op voor nep e-mails, (valse e-mails, Phishing mails) of nep berichten via sms of andere kanalen. Waarin criminelen zich voor doen als een overheidsinstelling, bank of bedrijf.
Nog heel wat mensen tuinen in de dringende verzoeken om op linkjes of bijlages te klikken, gegevens in te vullen of betalingen te doen. Soms zijn de berichten bijna niet van echt te onderscheiden. Nepmails (valse e-mails, phisingmails) proberen je meestal te overtuigen op een link of bijlage te klikken, bij twijfel, klik niet!
Twijfel je of een e-mail echt is, kijk dan op de Fraudehelpdesk
Je kunt zelf ook Phissing berichten melden, lees daarover dit artikel.
Er bestaat ook telefonische Phishing, bijvoorbeeld door een nep medewerker van Microsoft.