Betaal en Betrouwbare Computer en Electronica Reparatie te Zoeterwoude-Rijndijk

DNS Cache

DNS-cache verwijst naar de tijdelijke opslag van informatie over eerdere DNS-zoekacties op het besturingssysteem of de webbrowser van een machine. Door een lokale kopie van een DNS-zoekopdracht bij te houden, kan uw besturingssysteem of browser deze snel ophalen en kan de URL van een website veel efficiënter worden omgezet naar het bijbehorende IP-adres.

DNS-caching vindt niet alleen plaats op OS- en browserniveau. Zoals hierboven vermeld, omvat een DNS-lookup verschillende stappen. Tijdens een nieuwe DNS-lookup gaat de lookup door de resolver, rootserver en TLD-server. Bij elke stap wordt informatie verzameld en in de cache opgeslagen voor later gebruik. Daarom kan de resolver, zelfs als de lokale DNS-cache leeg is, een kopie van de vereiste informatie in de cache hebben, waardoor de noodzaak om het volledige DNS-opzoekproces te doorlopen, kan wordt vermeden.

Om de werking te kunnen begrijpen moet ik bij het begin beginnen.

Wanneer je een domeinnaam afneemt, worden de persoon gegevens van de houder en de gebruikte name-servers bij het TLD registratie kantoor vastgelegd. Bij het registreren, of verhuizen van de domeinnaam geef je ook de name-servers op, deze worden eveneens bij het TLD registratie kantoor opgeslagen. Als iemand aan de een TLD server vraagt waar het domein zich bevindt, zal het TLD antwoorden met twee of meer name-servers. De name-servers houden vervolgens bij op welk IP adres het domein zich werkelijk bevindt. Dit systeem noemen we DNS.
TLD = Top Level Domein | DNS = Dynamic Name Service

Omdat het vrij kostbaar is om eigen name-servers te draaien voor een betrekkelijk klein aantal domein namen, is het verstandig om gebruik te maken van reeds bestaande name-servers.  De meeste hosting partijen bieden hiervoor een oplossing waarin je via een portal ( website van de hosting partij ) toegang krijgt tot een platform waarin je de name-servers en de dns instellingen voor je domein kunt beheren. Nadeel is dat dit in veel gevallen niet synchroon loopt met de server waarop je de domeinnaam host en er minder mogelijkheden zijn dan een systeem waarbij de name-servers direct gekoppeld zijn met de host-server.

Xonline
ns1.xonlineserver.nl en ns2.xonlineserver.nl zijn daarom altijd aan een Directadmin server gekoppeld waardoor het voor de gebruiker van het domein mogelijk is het uitgebreide DNS onderdeel van DirectAdmin te gebruiken voor het beheren van de domeinnaam waarbij wijzigingen direct door de name-servers kunnen worden overgenomen. De tijd dat de opgegeven DNS waarden geldig blijven is dan ook per domein instelbaar, zodat elke server op het internet weet wanneer de DNS Cache moet worden vervangen. ( Dit is de instelling TTL waarvan de waarde in seconden kan worden opgegeven, later meer hierover )

Xonlineserver DNS
Indien je een domein aansluit op een XonlineServer maak je gebruik van de xonline nameservers. Let er op dat je dan altijd de onderstaande gegevens gebruikt bij het aanvragen / verhuizen van je domeinnaam.
ns1.xonlineserver.nl     149.210.203.190
ns2.xonlineserver.nl     149.210.203.192
Bij veel TLD’s is het belangrijk dat zowel de nameserver naam als het IP adres ( BEIDE ) worden ingevoerd, Het komt voor dat zij beide controleren en als het resultaat niet overeenkomt, zij het domein met hun eigen DNS servers verbinden ( waardoor het domein niet aan de nieuwe server gekoppeld zal worden ).

Waarom niet iedereen tegelijkertijd toegang krijgt tot nieuwe / verhuisde domeinen:
Indien een DNS is gewijzigd ( of als name-servers zijn aangepast ) kan het soms lang duren voordat iedereen de website ( het domein ) ook daadwerkelijk kan bezoeken, dit komt doordat de DNS ( name-server ) gegevens die gewijzigd nog niet naar alle DNS servers zijn doorgestuurd. Bij een nieuwe domeinnaam zal het domein door een groot aantal DNS servers nog niet worden gevonden, Na een verhuizing lijkt het domein nog steeds op de oude server te draaien, althans is dat waar de browser van de bezoeker de website blijft zoeken.
Pas wanneer de DNS server waar de bezoeker gebruik van maakt ge-update is zal de nieuwe informatie worden gebruikt om de bezoeker met de juiste server te verbinden.

Internet leveranciers ( Ziggo, KPN, en vele anderen ) voorzien de modems die zij leveren vaak van vooraf ingestelde DNS servers, ( meestal die van hun eigen netwerk ). Daar is niets mis mee, maar het kan zijn dat waar de één pas het DNS heeft vernieuwd, de ander de huidige cache nog een paar uur blijft gebruiken. Daar komt bij dat er systemen bestaan waarbij de cache tijd bij elk succesvol verzoek met een vaste tijd wordt verlengd, waardoor het constant blijven proberen of de domeinnaam als is verhuisd er juist voor zorgt dat het langer duurt voordat alle gebruikers van die betreffende name-servers van vernieuwde informatie worden voorzien.

Het advies is daarom het domein na het wijzigen gewoon een tijdje niet te bezoeken, in de praktijk blijkt 80% van nieuwe domeinnamen al na 15 minuten te werken. Verhuizingen duren vaak langer omdat ook andere personen die van de oude site gebruik maken het de levensduur van de oude cache verlengen. Gelukkig mag de cache niet ouder zijn dan 24 uur waardoor uiteindelijk iedereen de nieuwe gegevens ontvangt en verbonden zal worden met de nieuwe server.

Locale Cache ( de cache in je eigen netwerk / computer )
Vergeet niet dat sommige DNS servers hun gegevens niet zelf bij de TLD servers ophalen maar gebruik maken van andere DNS diensten, zo zijn er talloze die gebruik maken van het Google DNS of bijvoorbeeld die van Cloudflare. Het nadeel is dat de cache vernieuwing van deze vaak achter loopt op die van hun leveranciers. je kunt je voorstellen dat de DNS cache die je op je eigen computer ( of op de computer van de site bezoeker ) al snel achter in de rij komt te staan.
Veel apparaten, waaronder ook Windows Computers, hebben een eigen DNS cache, daarmee onthoud je computer domeinen die je eerder bezocht hebt en verbind Windows je met het DNS gegevens uit eigen adresboek ( Dus al snel met de oude server zodat het lijkt of de domeinnaam nog niet is verhuisd, of bij een nieuw domein nog niet zou bestaan ).
Helaas komt het vaak voor dat deze locale cache ( soms door slechte internet verbinding, netwerkfouten, verkeerde instellingen, slechte router/provider ) de DNS cache langdurig niet ge-update wordt en klanten zich af gaan vragen hoe lang het nog duurt tot dat de verhuizing van de domeinnaam is voltooid.

DNS Cache handmatig vernieuwen.

Windows : Om de DNS cache te legen wanneer je het Windows besturingssysteem gebruikt, moet je de Command Prompt openen, de opdrachtregel van Windows. Je kan dit programma in Windows 10 vinden door op Start te klikken. Vervolgens ga je naar Windows Systems > Command Prompt: ( Op sommige computers moet je hier met Rechts klikken en het programma “als Administrator” starten.
Nadat de opdrachtregel open is, voer je de volgende opdracht in:          ipconfig /flushdns
Deze opdracht zou een bevestiging moeten geven dat de DNS cache inderdaad geleegd is.

Ubuntu Linux : sudo systemd-resolve –flushcaches
Linux Algemeen: sudo /etc/init.d/dns-clean start

Google Chrome : In plaats van de DNS cache van je computer, kun je ook nog de cache in Google Chrome legen door het volgende in te typen in de adresbalk:  chrome://net-internals/#dns

macOS El Capitan (10.11), Sierra (10.12), High Sierra (10.13), Mojave (10.14), en Catalina (10.15) Terminal: sudo killall -HUP mDNSResponder
macOS Yosemite (10.10) Terminal: sudo discoveryutil udnsflushcaches
macOS Lion (10.7), Mountain Lion (10.8), and Mavericks (10.9) Terminal: sudo killall -HUP mDNSResponder
macOS Snow Leopard (10.6) Terminal: sudo dscacheutil -flushcache
macOS Leopard (10.5) Terminal: sudo lookupd -flushcache

TTL
TTL betekend “Time To Live” en is de tijd in seconden waarin je aangeeft dat de DNS Cache geldig is. Indien een server de DNS gegevens bij jou domein (name-server) heeft opgevraagd, worden de waarden uit het DNS gedurende die periode in het cache bewaard. Is de tijd verstreken dan zal deze server opnieuw je DNS (name-server) aanspreken om de gegevens op te halen. Je kunt je voorstellen dat het handig is om tijdens development deze instelling laag te zetten, bijvoorbeeld 600 ( 10 minuten ). Lager dan dit wordt door sommige name-servers niet geaccepteerd, zij zullen dan zelf bepalen hoe lang zij de cache behouden voordat er op nieuw een verzoek aan de bron name-server wordt gedaan. In principe duurt TTL nooit langer dan 86400 ( 24 uur ). Verder kan het zijn dat sommige name-servers ( de beheerders er van ) er voor hebben gekozen de cache juist vaak, zelden of helemaal niet te updaten. Je kunt je voorstellen dat het daarom verschil kan maken met welke DNS servers de computer van de gebruiker verbonden is.

Bekende DNS Servers:
Cloudflare : 1.1.1.1 – 1.0.0.1
Google :  8.8.8.8 – 8.8.4.4
Open DNS Home :  208.67.222.222 – 208.67.220.220
OpenDNS FamilyShield : 208.67.222.123 – 208.67.220.123
Quad9 : 9.9.9.9 – 149.112.112.112
CleanBrowsing : 185.228.168.9 185.228.169.9  Ipv6:  2a0d:2a00:1::2 – 2a0d:2a00:2::2  ( security filter, adult filter, and family filter )
Omdat computers niet met namen maar met nummers werken heb je voor elke domeinnaam die je wilt bezoeken het IP adres nodig.

DNS Cache Controleren:
Het is mogelijk om in het besturingssysteem te zien welke DNS-records lokaal in de cache zijn opgeslagen.
Windows :Het proces voor het bekijken van uw DNS-cachevermeldingen in Windows is vrij eenvoudig.
Open eenvoudig uw opdrachtprompt en voer de volgende opdracht in: ipconfig /displaydns.
Mac :U moet eerst de Console-app openen, uw apparaat selecteren in de linkerzijbalk en invoeren: any:mdnsresponder in de zoekbalk. Open vervolgens uw opdrachtregel en voer de volgende opdracht in: sudo killall -INFO mDNSResponder. U zou dan terug moeten kunnen gaan naar uw console-app en de lijst met gecachte DNS-records kunnen zien.

Google DNS Cache verversen:
Met bepaalde DNS-servers, zoals de openbare DNS van Google, kunt u zelfs de cache van een domein verversen. Als u onlangs de DNS-servers voor uw site heeft gewijzigd en u wilt er zeker van zijn dat iedereen die de openbare DNS van Google gebruikt, de nieuwste versie van uw dns ontvangt, kunt u de Google flush-cachetool gebruiken.

U kunt niet reageren.